h
Voor jezelf, Voor elkaar, Voor Alphen aan den Rijn 2018-2022

Met elkaar, veiligheid

Veiligheid is voor iedereen belangrijk. De SP herkent en erkent dit. Het is belangrijk dat iedereen in de gemeente Alphen aan den Rijn zich veilig voelt. De kwaliteit van de veiligheid is dan ook van belang. We zetten daarom in op preventief veiligheidsbeleid in alle wijken en kernen. Door de bezuinigingen van de afgelopen vier jaar is er op het gebied van de openbare ruimte veel blijven liggen. De gemeente moet meer oog hebben voor de dagelijkse zaken zoals goede straatverlichting, reparatie van wegen en stoepen, maar ook andere openbare voorzieningen.

Overlast en hufterig gedrag is nog in te grote mate in Alphen aan den Rijn aanwezig en moet structureel worden aangepakt. We realiseren ons dat dit mede afhankelijk is van voldoende politiecapaciteit. Door de Haagse bezuinigingen is de politie nog meer genoodzaakt het ene gat met het andere te dichten. Bij de aanpak van de buurtveiligheid speelt de wijkagent wat ons betreft een herkenbare en centrale rol. Wijkagenten horen op straat in plaats van op kantoor. De SP wil dat ze een grotere rol gaan spelen bij ontwikkelingen in de wijken en dorpen. De gemeente moet daarom inwoners meer betrekken bij het verbeteren van de veiligheid in haar eigen buurt. Wanneer mensen het idee hebben dat hun buurt niet van hen is dan ontstaat er een wegkijkcultuur waarin mensen elkaar niet meer aanspreken. Dat zien wij als onwenselijk. Wij willen werken aan een buurt waarin bewoners meer invloed en zeggenschap hebben. Dit vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving en versterkt de sociale cohesie, maar ook het saamhorigheidsgevoel.

De volgende punten hebben voor ons prioriteit op het gebied van veiligheid:

• Buurthuizen krijgen een centrale functie in het kader van veiligheid in de wijk. Wijkagenten en buurtcoaches hebben daar hun basis voor het contact met onze inwoners met bijbehorende vaste spreekuren.

• In het voormalige Rijnwoude en in Boskoop komt er een politiepost.

• We zijn terughoudend met het inzetten van camera’s op straat. Cameratoezicht is wel wenselijk waar het gericht is op het terugdringen van criminaliteit. Denk hierbij aan straatgeweld in het uitgaansgebied of specifieke probleemplekken in de stad.

• De huidige coffeeshops hoeven niet weg. Gemeente, politie, ondernemers en omwonenden werken samen aan concrete plannen om eventuele overlast tegen te gaan.

• Winkeliers worden door de gemeente geholpen zich te beveiligen tegen overvallen en andere criminaliteit, bijvoorbeeld door het vereenvoudigen van vergunningsaanvragen voor aanpassingen aan en om winkels. Er komt daarnaast een waarborgfonds waarmee de schade van beroofde winkeliers direct kan worden vergoed. De gemeente verhaalt die schade op veroordeelde daders.

• De beste manier om criminaliteit aan te pakken is door het te voorkomen. We zetten in op het voorkomen dat mensen ontsporen. We zorgen dat inwoners de kansen krijgen die ze verdienen. Voorzieningen als maatschappelijk werk, jongeren- en buurtwerk houden we overeind: een euro daarin investeren betaalt zich later vaak tienvoudig terug. Ook investeren we extra in reclassering.

• Initiatieven zoals de buurtpreventie worden in stand gehouden. Daarnaast stimuleren we initiatieven die de saamhorigheid in buurten bevorderen.

• We nemen maatregelen om de bureaucratie rondom buurtactiviteiten terug te dringen.

• We zorgen dat er voor alle taken die de BOA’s hebben er genoeg capaciteit aanwezig is en breiden dit uit waar nodig.

• We zetten in op de preventie van gebruik van (experimentele) harddrugs onder jongeren en bij bijv. inwoners met mentale problematiek. Ook ontwikkelen we beleid waarbij voorlichting, bijv. op scholen en in jeugdcentra, extra aandacht krijgt.

• Experimenten opgezet vanuit het rijk rondom de legalisatie van wietteelt staan we positief tegenover. We willen daar aan meedoen als de kans zich voordoet omdat het de criminaliteit rondom grootschalige teelt kan terugdringen.

U bent hier