h
Voor jezelf, Voor elkaar, Voor Alphen aan den Rijn 2018-2022

Voor elkaar, een duurzame buurt

Stel je voor dat jouw wijk of buurt op elk dak zonnepanelen heeft liggen en dat de zon ook ’s avonds zorgt voor verlichting door slimme lampen waardoor je bijvoorbeeld veilig over straat kunt. Je loopt verder en je buurman vertelt je dat hij dit jaar nog meer is gaan verdienen aan zijn duurzame woning. Het klinkt als een ideaalbeeld, maar het kan echt. Duurzaamheid is niet alleen een leuk praatje voor de rijken of grote multinationals. Wij vinden dan ook dat duurzaamheid betaalbaar moet zijn, voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee, zodat elk huis, elke flat en elke buurt mooier en schoner kan worden. Hiervoor heeft de gemeente een eigen energiecoöperatie nodig, zodat wij onze groene stroom in eigen beheer voor elkaar opwekken, gericht beleid voeren op het verduurzamen van sociale huurwoningen en koopwoningen en stoppen met gif spuiten. De aarde beter achterlaten voor toekomstige generaties dat is ons doel.

Daarom hebben de volgende punten prioriteit voor ons op het gebied van duurzaamheid:

• We richten een lokale energie coöperatie op, die opwekking van groene stroom op kern- en buurtniveau stimuleert en realiseert voor eigen gebruik.

• We stoppen met het inzetten van chemische bestrijding als het gaat om woekerplanten, zoals bijvoorbeeld de Japanse Duizendknoop.

• We gaan in overleg met de woningbouwcorporaties, natuur- en milieu organisaties en lokale duurzame ondernemers versneld werken aan de verduurzaming van woningen (zodat deze energiezuiniger worden) en de leefomgeving (zodat deze schoner wordt).

• De plicht voor bedrijven en winkels om zwerfvuil dat van hen afkomstig is zelf op te ruimen wordt uitgebreid en strak gehandhaafd. Ook bewoners en bezoekers van de verschillende centra die zwerfvuil achterlaten worden daar op aangesproken. Hiervoor plaatsen we ook meer prullenbakken.

• Natuurgebieden, parken en groenstroken krijgen een grotere prioriteit en worden uitgebreid en opgeknapt waar mogelijk. Dit houdt onder andere in, de aanleg van meer bloemenweides, het inventariseren van de staat van onze parken om het onderhoud te stroomlijnen en het realiseren van dynamische groenstroken die uitnodigend zijn voor onze inwoners.

• Vervuilend vrachtverkeer mag waar mogelijk niet door de bebouwde kom heen rijden, maar krijgt specifieke routes aangewezen om de hoeveelheid fijnstof te beperken.

• De afvalverzameling wordt beter afgestemd op de afvalproductie van elke kern. Daarnaast gaan we een actief beleid voeren om de reductie van afval door bedrijven, ondernemers en inwoners te bevorderen.

• Er komt een stimuleringsfonds voor duurzaamheidsmaatregelen die inwoners zelf willen treffen, dat zo opgezet wordt dat het geschikt is voor iedereen en waarbij de bijdrage afhankelijk is van de financiële mogelijkheden van de initiatiefnemer.

• Er wordt breder ingezet op het aanbrengen van zonnepanelen op daken, het realiseren van windmolens en het gebruiken van aardwarmte.

• We reduceren de hoeveelheid lichtvervuiling in onze gemeente door overbodig licht gebruik tegen te gaan. Dit willen we realiseren door wegen, fiets- en looppaden, maar ook openbare ruimtes slimmer te verlichten door onder andere gebruik te maken van lampen die werken op sensoren. Ook willen we tuinders stimuleren om hun licht gebruik waar mogelijk terug te brengen.

• We zorgen ervoor dat alle nieuwe en bestaande (sociale) huurwoningen en koopwoningen gasvrij gemaakt gaan worden in samenspraak met de woningbouwcorporaties en onze inwoners. Hiervoor komen duurzame alternatieven in de plaats.

• We gaan actief werken aan de energietransitie waarbij de lasten evenredig worden verdeeld worden over de bedrijven en naar inkomen. Daarnaast zien wij het energieneutraal maken van woningen en bedrijven als een prioriteit.

U bent hier