h

Gaat de integratie lukken

26 oktober 2008

Gaat de integratie lukken

Dit onderwerp komt aan de orde op de openbare avond op 3 november die door de SP georganiseerd wordt. Spreker is Tweede Kamerlid van de SP Sadet Karabulut die het zal hebben over het rapport ,,Gedeelde Toekomst’’. Hierin staat de integratie centraal. Een onderwerp dat volop in de belangstelling staat: 'Gedeelde Toekomst' bestaat uit vijf hoofdstukken waarin onderwijs, wonen en werken centraal staan. Het rapport bouwt voort op de lijn die de SP al ruim 25 jaar consequent kiest.

Daarin staan taalbeheersing, eerlijke kansen en actieve deelname aan de samenleving centraal. Er worden concrete voorstellen gedaan om te komen tot een actief spreidingsbeleid voor scholen en wijken. Wat gaat er goed en wat gaat er fout? Denk maar aan de jeugd van Marokkaanse afkomst in Gouda en Ede. Hoe zit het met jongeren van Marokkaanse afkomst die toch steeds vaker een hogere opleiding volgen? Wat vinden de bezoekers van de nieuwe instroom van migranten, zoals Polen en Bulgaren? En hoe denkt men over Aboutaleb: de voorgedragen burgemeester van Rotterdam? Hoe denkt Wilders over integratie? Hoe zit het met de lange arm van de Marokkaanse regering die hun buitenlandse ingezetenen controleert en vraagt te spioneren? Hoe kijkt de SP tegen deze ontwikkelingen aan en waarin verschilt haar visie van die van anderen. Kiezen wij voor een softe koers van begrip en tolerantie of stelt men zich hard op? Of zit daar nog een weg tussen waarbij op menswaardige, gelijkwaardige en solidaire manier antwoorden te vinden zijn op vragen?

Leraren maatschappijleer van het Groene Hart, Ashram, Wellant, Scala en ID-college zijn uitgenodigd om deze avond met hun leerlingen bij te wonen en deel te nemen aan de discussie. Leerlingen hebben te maken met vrienden van Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse afkomst. Zij vormen met z’n allen de samenleving. De leerlingen zullen hun meningen geven die in de lessen al behandeld zijn. De avond start om 20.00 uur in De Bron en is voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie: Gerard Harmes 0172-444085 of 06-12210329

Het rapport Gedeelde Toekomst is hier te downloaden van de SP site

U bent hier