h

SP houdt vinger aan de pols van de WMO!

6 februari 2009

SP houdt vinger aan de pols van de WMO!

Tijdens de raadsvergadering van 29 januari 2009 heeft de SP een motie ingediend om het reeds eerder aangekondigde WMO-verbeterplan zo spoedig mogelijk te bespreken. Deze motie is vrijwel raadsbreed aangenomen. (Alleen de VVD stemde tegen).

Als aanvulling daarop heeft de SP vandaag een aantal artikel 43 vragen aan de wethouder gesteld over de evaluatie WMO 2008 en het Welzijnsaccommodatiebeleid, een onderdeel van de prestatievelden van de WMO.

SP-raadslid Ronald Geurts: "Het WMO verbeterplan is al (te) lang in de maak. Het zijn verbeter punten die uit de evaluatie van 2007 (!) naar voren zijn gekomen. Deze moeten in het belang van onze cliënten nu zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Daarom heb ik ook nu al vragen gesteld over de evaluatie 2008. Daarnaast is het van belang dat het accommodatiebeleid recht doet aan de vraag vanuit de wijken. Het is ons niet helemaal duidelijk hoe bepaalde keuzes tot stand zijn gekomen en of de betreffende organisaties bij het hele proces zijn betrokken. Wij wachten dan ook met spanning de antwoorden van de wethouder af".

Bijgevoegd vindt u de motie WMO verbeterplan en de artikel 43 vragen:

Motie

Betreffende bespreken WMO-verbeterplan

De gemeenteraad in vergadering bijeen op 29 januari 2009,

Overwegende dat:

•De Wet Maatschappelijke Ondersteuning nu twee jaar van kracht is.
•Er in de documenten, WMO jaarverslag 2007, Verbeteringen keten hulp bij het huishouden (2008/12259) en de evaluatie WMO Beleidsvoering Individuele Voorzieningen (2008/12438), een aantal aanbevelingen worden gedaan ter verbetering van het beleid en de uitvoering van de WMO.
•De wethouder heeft aangegeven dat hij op basis van de aanbevelingen een WMO verbeterplan gaat maken maar dat hij in het betreffende verbeterplan niet alle aanbevelingen gaat overnemen.
•De wethouder in de commissievergadering van 4 december 2008 heeft aangegeven dat hij het WMO verbeterplan voor 18 december 2008 aan de raad zou aanbieden maar dat de raad daar verder geen invloed meer op heeft.
•De wethouder heeft aangegeven dat tijdens de heroverweging P.I.M. bezuinigingen op de WMO niet op voorhand zijn uitgesloten.
•Verbeteringen in het beleid en uitvoering van de WMO zo snel mogelijk doorgevoerd moeten worden.
•Het WMO-verbeterplan nog niet aan de raad is aangeboden.
•Het belang dat de gemeenteraad hecht aan verbeteringen van de WMO en de heroverweging P.I.M. de raad invloed wil hebben op de gemaakte keuzes in het WMO-verbeterplan.

Verzoekt het college op om:

Het WMO-verbeterplan zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk in de raadscyclus van maart 2009, ter bespreking in de raadscommissie bewonerszaken aan te bieden en gaat over tot de orde van de dag.

SP Alphen aan den Rijn A1 lokale politieke beweging

NB: Deze motie is mede ondertekent en ingediend door A1.

Artikel 43 vragen WMO, Welzijnsaccommodatiebeleid 3 februari 2009

Geachte wethouder,

Naar aanleiding van stap 4 en 5 van het welzijnsaccommodatiebeleid heeft de SP de volgende artikel 43 vragen voor u:

•Hoe is de analyse van het huidige welzijnsaccommodatie bestand tot stand gekomen? Kunt u uitgebreid aangeven welke wanneer stappen zijn doorlopen en op welk tijdstip de betreffende organisaties bij de analyses zijn betrokken?
•U doet uitspraken over de vraag naar welzijnsactiviteiten per wijk. Hoe heeft u bepaald hoe de vraag naar activiteiten per wijk eruit zie? Welke onderzoeksmethode heeft u toegepast? Gaarne een uitgebreide reactie..
•Er wordt herhaaldelijk in het document gesteld dat een aantal van de huidige accommodaties niet efficiënt worden gebruikt. Hoe bent u tot deze conclusies gekomen? Graag per accommodatie hiervan een onderbouwde argumentatie geven.
•Participe speelt een hele belangrijke rol binnen de uitvoering van het welzijnsaccommodatiebeleid. Hoe heeft u zich ervan overtuigd dat deze organisatie de kennis en kunde heeft om de gestelde taken uit te voeren? Heeft u met Participe hierover afspraken gemaakt? zo ja welke, zo nee waarom niet?
•Voor Halfje Wit stelt u dat dit pand niet meer voldoet aan de eisen van de functionaliteit. Hoe heeft u dit bepaald? Heeft u hierover overleg gehad met het bestuur van Halfje Wit? zo ja wanneer, zo nee waarom niet?

Naar aanleiding van het tweede jaar WMO (2008) in Alphen aan den Rijn wil ik u graag de volgende artikel 43 vragen stellen:

•Hoeveel tijd heeft er in 2008 gezeten tussen de aanvraag van een WMO voorziening bij het loket en de ontvangst/uitvoering van deze voorziening?
•Op welke wijze zijn in 2008 de indiceringen voor een WMO voorziening uitgevoerd? Graag deze splitsen in soort (b.v. telefonisch of via huisbezoek) en aantal per soort.
•Hoeveel bezwaren zijn er in 2008 ingediend en afgehandeld? deze graag uitsplitsen in hulp bij huishouding, rolstoelvoorziening, woonvoorziening, vervoersvoorziening, gehandicapten parkeerkaart en overigen. Hoeveel van deze bezwaren zijn gegrond verklaard?
•Hoeveel bezwaren zijn er in 2008 ingediend die betrekking hebben op een herindicatie van een WMO voorziening en hoeveel zijn er gegrond verklaard?
•Hoeveel cliënten hebben in 2007 en 2008 na een telefonische herindicatie minder zorg gekregen? Graag deze splitsen in soort zorg en aantal per soort
•Hoeveel cliënten hebben in 2008 een eigen bijdrage betaald voor zowel AWBZ zorg als voor een WMO voorziening.
•Hoe vergewist de gemeente zich ervan dat het CAK deze bijdragen verrekent zodat betreffende cliënten niet boven het bedrag van de maximale eigen bijdrage uitkomt.
•Heeft de gemeente signalen gekregen dat cliënten door de hoogte van de eigen bijdrage in de financiële problemen komen? Zo ja wat heeft de gemeente met deze signalen gedaan?
•Wanneer wordt het eerste jaar van het WMO-beleidsplan 2008-2011 geëvalueerd?

Voor verdere informatie over deze vragen of het SP standpunt in deze kunt u contact opnemen met Ronald Geurts, tel 0172-413 286 of Jo Schriek (fractievoorzitter) tel: 06 - 30 387 297

U bent hier