h

SP: NUON aandelen moeten in bezit gemeente blijven

11 februari 2009

SP: NUON aandelen moeten in bezit gemeente blijven

De SP fractie heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college over de aandelen NUON die wij als gemeente bezitten. Sp fractievoorzitter Jo Schriek: “De aandelen moeten wat ons betreft niet verkocht worden aan een buitenlandse partij, wij willen dat het college zich sterk maakt voor behoud van de aandelen en zich niet laat verleiden tot kortzichtig beleid ”.

Nuon is een winstgevend energie bedrijf met miljoenen klanten. Ook is het zo dat Nuon een uitstekende solvabiliteit heeft en dus in nieuwe centrales kan investeren (zo nodig kan Nuon hiervoor geld lenen bij banken en grote beleggers). Ook is samenwerking met andere energiebedrijven mogelijk zonder overname. Bijzonder is ook dat de aandelen van bedrijven die genoemd worden als overnamekandidaat grotendeels in het bezit zijn van een buitenlandse overheid. Schriek: “Wij als provinciale en gemeentelijke overheden moeten ons tot het uiterste inspannen om de levering van energie een binnenlandse aangelegenheid te houden. Klimaatdoelstellingen waarin nu staat opgenomen dat we bijvoorbeeld meer energie uit wind willen en milieu vriendelijke energie centrales, komen op losse schroeven te staan als we de beslissing over laten aan een hoofdkantoor die in het buitenland zetelt. Directe invloed zoals dat nu is geregeld moet dus blijven! Bovendien als de Nuon verkocht wordt, hebben we ook niets meer te zeggen over de aanpak van topsalarissen, een zo sociaal mogelijk afsluitbeleid, een inzet op lage rekeningen in plaats van hoge winsten en behoud van werkgelegenheid. De winsten worden belangrijker omdat aandeelhouders er aan willen verdienen. Energie is een nut en moet niet overgelaten worden aan de onzekerheden van een buitenlandse aanbieder. We hebben allemaal gezien wat er de afgelopen maanden tussen Rusland en Oekraïne gebeurde, dat moeten we in Nederland zien te voorkomen”.

De SP in Alphen aan den Rijn zal binnenkort de Alphense bevolking oproepen haar stem te laten horen bij de verantwoordelijke gedelegeerde bestuurders door middel van het ondertekenen van een protest kaart. Maar ook andere acties staan op de agenda, wij zullen u hiervan op de hoogte houden!

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Jo Schriek (Fractievoorzitter) 06 303 87 297

Als bijlage de vragen aan het college.

Geacht College,

Energiebedrijf Nuon dreigt op korte termijn te worden verkocht aan de één of andere buitenlandse energiereus.

De SP Fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft aandelen in zijn bezit van het energiebedrijf Nuon?
1.1. Om hoeveel aandelen gaat het?
1.2. Welk waarde (peildatum 1 januari 2009) vertegenwoordigen deze aandelen?
1.3. Hoeveel dividenden hebben wij de laatste 3 jaar ontvangen op deze aandelen?

2. Heeft u enig idee hoeveel Alphenaren energie afnemen bij de NUON?

3. Bent u het met de SP fractie eens dat het opwekken en leveren van energie een nationaal belang vertegenwoordigt, dat bij voorkeur in handen van de Nederlandse overheid dient te liggen en zeker niet in handen van een buitenlands concern? Immers het leveren van energie kun je niet zekerstellen zonder voldoende zeggenschap over de bedrijven die energie opwekken en leveren. Graag uitgebreid toelichten.

4. Bent u het met de SP fractie eens dat met de verkoop van Nuon, waarvan nu de het overgrote deel van de Nuon aandelen in handen zijn van Nederlandse overheden, aan het buitenland de invloed van de Nederlandse overheid op het te voeren beleid minimaal zal worden. Zo nee, waarom niet?

5. Heeft u kennis genomen van het standpunt van de Provincie Noord Holland? Zij wil haar aandelen (9%) niet verkopen en vind dat de Rijksoverheid een deel zou moeten kopen.

6. Is het college bereid om tijdens een aandeelhouders vergadering van Nuon of op een andere manier aan de raad van bestuur van Nuon duidelijk te maken dat zij er een voorstander van is om het Nuts bedrijf niet te verkopen aan een buitenlands energiebedrijf?
6.1. Zo nee, waarom niet, welke mening heeft het college over de verkoop van het Nuts bedrijf Nuon aan een buitenlandse energiereus?
6.2. Zo ja, bent u dan ook bereid om in overleg te treden met de andere aandelen bezittende overheden en deze te overtuigen hiervan?

7. Indien Nuon verkocht zou worden aan een buitenlands concern, welke invloed hebben de Nederlandse overheden dan nog op de prijzen van energie volgens de mening van het college?
7.1. Hoe ziet u uw huidige rol?

8. Vindt u het niet kortzichtig om te gaan voor de korte termijn opbrengst van de aandelen die de gemeente Alphen aan den Rijn in Nuon heeft (het gaat waarschijnlijk om vele miljoenen), in plaats van de lange termijn strategie van invloed op de eigen energiemarkt?

9. Wat zullen volgens u de gevolgen zijn van de verkoop van de aandelen voor de Alphense eindgebruikers van NUON?

10. Heeft het consequenties voor het recent vastgestelde beleid in zake vroeg signalering van schulden?

11. Groter is niet altijd beter, de huidige kredietcrisis toont dat onomstotelijk aan. De problemen zijn immers niet ontstaan in het MKB. Mocht uit werkelijk onafhankelijk onderzoek blijken dat Nuon en Essent als spelers op de energiemarkt te klein zijn (daarbij kun je nog de vraag stellen: hoe groot is dan groot genoeg?), zou het dan niet veel meer voor de hand liggen om te streven naar een samengaan van deze twee energiebedrijven?
11.1. Zo ja, zou het college bereid zijn daarvoor te lobbyen bij de regering en eventueel andere overheden (met name de provincie Gelderland)?

U bent hier