h

En ge mot fuseren, verdakke!!!

23 september 2010

En ge mot fuseren, verdakke!!!

(door Ronald Pleij, raadslid SP-fractie)
Afgelopen week met Do (Dominque de Roo Fractievoorzitter Groen Links) en Jo Schriek (dus Do, Jo en Ro op stap) afgereisd naar het 'afvallige' Rijnwoude om een raadsvergadering bij te wonen.

En die ging over de verplichte fusie tussen Alphen, Rijnwoude en Boskoop.

Cadeau van de beeldscherm politicus M. Engelshoven.

En o,o,o wat een stel rebellen zit daar in die raad. Foei foei.

Op de VVD na, zijn ze daar tegen een fusie met Alphen en Boskoop. Terecht! En dan zit bij de VVD, mevrouw Toetie (heerlijke voornaam) Voorenkamp als fractievoorzitter en dè deskundige (ahum) op fusiegebied. Want zij was al eerder hier en daar raadslid en wethouder geweest, en heeft bij die gemeentes ook fusies meegemaakt en geconcludeerd dat het dè oplossing van alles is. Waarschijnlijk is onze Ruud Gebel daarom ook voorstander van fusies. Want ja als je in je partij een fusiespecialist hebt, neem je daar alles van aan op het gebied van fusies.

Echt stuitend was het optreden van de heer Van Engelshoven, de gedeputeerde van Zuid Holland met fusies in zijn portefeuille. Allemachtig wat een betoog. En wat een onzin.

Van Engelshoven: "Fusies zijn goed voor deze gemeenten want":

1. dan zal de deur van het gemeentehuis vaker open zijn voor de burger (zijn al vaak genoeg open, zelfs op één avond in de week)

2. we gaan dan nog vaker met internet naar de burgers (is m.i. allang een feit)

3. het "milieu/afvaldepot" zal beter geregeld worden (Rijnwoudenaren komen hun rotzooi al jaren gewoon bij ons aan de Schans brengen)

4. grootschalige projecten als infrastructuur, woningbouw en bedrijfsterreinen zijn dan in betere handen (alsof ambtenaren in kleinere gemeenten dan ook dus kleinere hersenen hebben, en dat soort zaken niet aankunnen)

5. Tunnel bij Hazerswoude dorp, Maximabrug en de RGL zijn dan allemaal eerder in beeld (ja hoor er is de afgelopen jaren dus te weinig gebeurt onder regie van de provincie op dit gebied)

6. Als een gemeente groter is kun je ook beter organiseren en een stevigere vuist maken richting anderen in de provincie. Te denken valt aan Groene Hart beleid, recreatie, toerisme. (tuurlijk, weer een orgaan erbij in
de vorm van die grotere gemeente, naast al die andere lobbyclubjes op het terrein van Groene Hart, toerisme, recreatie etc. Alsof we al niet genoeg samen doen; onze wethouders zijn al bijna vaker op andere locaties aan het
vergaderen, dan ons eigen Stadhuis!)"

Dit waren een aantal van de zwakke argumenten van de heer Engelshoven. Gelukkig werd er stevig van repliek gediend door dus het grootste deel van de raad.

Maar gelukkig zei hij ook dat herindeling geen doel op zich was.

Nee, dat mag ik wel hopen.

En leuk te melden dat hij ook inzag dat waarschijnlijk door deze fusie nog minder mensen gaan stemmen in deze gemeenten. Ja, gek hè?

Er wordt al zo weinig naar de burgers geluisterd, als deze fusie er dan ook nog eens doorheen gejast wordt zonder de burger om zijn mening te vragen en serieus erbij te betrekken, is dat zeker niet vreemd.

Wat ons betreft laten we hier gewoon een referendum uitsluitsel geven.

En dan niet aankomen dat het te complex voor de burger is.

Als je dat ruim van tevoren goed vertelt wat de voordelen en nadelen zijn, kunnen mensen dat echt wel beoordelen.

Die zijn echt niet gek!!

Verplichte fusie....brrrrrrrrrrrrr!!

U bent hier