h

SP start huurdersenquête

21 januari 2013

SP start huurdersenquête

De SP is een landelijk onderzoek begonnen naar de uitwerking van de kabinetsplannen voor de sociale volkshuisvesting. En ook in Rijnwoude, Alphen aan den Rijn en Boskoop start de SP met een huurdersenquête.
Volgens SP bestuurslid Harre van der Nat hebben mensen in een sociale huurwoning recht op een betaalbare woning van fatsoenlijke kwaliteit en moet er ook een streep door de huurverhoging.

Als u dat ook vindt vul dan de huurdersenquête in op www.sp.nl/huren (informeer ook uw buren over de huurverhogingen, zodat zij ook meedoen)

VVD en PvdA treffen voorbereidingen om de sociale huisvesting de nek om te draaien. Woningcorporaties moeten per jaar 2 miljard extra aan belasting betalen. Door deze plannen moeten de corporaties de huren sterk verhogen om er voor te zorgen dat ze niet failliet gaan. Tegelijk zullen corporaties op grote schaal renovatie- en nieuwbouwprojecten moeten afblazen. Er is geen geld meer voor onderhoud, renovatie, isolatie en nieuwbouw. De huurders gaan dus meer betalen voor minder kwaliteit. Daarnaast zullen duizenden bouwvakkers hun baan verliezen doordat er geen nieuwbouwplannen worden uitgevoerd en de renovatie van huizen niet meer doorgaat.
De SP zal folders en posters verspreiden in de wijken.

Investeren als alternatief

De SP wil een investeringsagenda om de huizen betaalbaar te houden en de bouw er weer bovenop te helpen. De twee miljard euro van de corporaties moet niet naar de belastingpot gaan, maar juist naar renovatie, nieuwbouw en energiebesparende maatregelen. Voor elke euro die een woningcorporatie wil investeren, leent de bank er vier bij. Dat betekent dat er dus voor tien miljard euro geïnvesteerd kan worden.
Over dat enorme bedrag wordt BTW geheven waardoor er weer veel geld direct in de schatkist terugkomt. De overheid hoeft geen werkloosheiduitkering te betalen aan ontslagen bouwvakkers, maar ontvangt juist inkomensbelasting. En tegelijk worden er weer betaalbare huurhuizen gebouwd, waardoor de wachtlijsten verdwijnen. Kortom, een haalbaar en betaalbaar alternatief voor de sloopkogel van minister Blok.

U bent hier