Verliezen de inwoners van Benthuizen hun Groene Kruisgebouw?
Verliezen de inwoners van Benthuizen hun Groene Kruisgebouw?
Tot groot ongenoegen van de inwoners van Benthuizen wil de gemeente Rijnwoude het mooie Groene Kruisgebouw verkopen. Na eerst alle gebruikers van dit multifunctionele gebouw, zoals Stichting Welzijn Ouderen Benthuizen (SWOB) met haar afdelingen, de prikposten van de ziekenhuizen, het Rode Kruis, yoga, etc. naar ‘huis’ te hebben gestuurd, stond het pand een jaar leeg. In de tussentijd heeft een aantal organisaties geprobeerd in gesprek te gaan met de gemeente over de noodzaak en het behoud van de sociale functies van het Groene Kruisgebouw. Echter, de gemeente heeft deze oproepen genegeerd en heeft haar eigen plan getrokken, zonder verantwoording af te leggen aan haar inwoners. In 1987 telt de kruisvereniging Benthuizen bijna 1000 leden en viert zij haar 75 jarige bestaan tijdens de opening van de nieuwe huisvesting van het Kruisgebouw aan de Julianastraat.
De SWOB en de SP in Rijnwoude zijn het niet eens met de gang van zaken en met het plan: de verkoop van het Groene Kruisgebouw aan een particulier,
want “dit gebouw is van ons allemaal”, aldus de voorzitter van de SWOB, de heer Dick Stam. “Alle organisaties, die hierin hun activiteiten ontplooiden, zorgden voor een vitale kern van Benthuizen. Tegenwoordig moeten de inwoners naar verder weg gelegen locaties, wat vaak een probleem is voor ouderen en voor mensen met kleine kinderen; zeker wanneer men niet beschikt over eigen vervoer.”
In samenwerking met de SP in Rijnwoude, gaat de SWOB handtekeningen verzamelen, waarmee de inwoners van Benthuizen hun stem kunnen laten horen:
“Geef ons Groene Kruisgebouw terug”. Op zaterdag 9 februari, tussen 10:30 en 14.30 uur komen leden van de SP uw handtekening ophalen. De handtekeningen zullen worden aangeboden aan het college van B&W Rijnwoude.
SP bestuurslid Lidie Voorend: “wij zijn tegen versnippering van de zorg en juichen de ontwikkelingen in het land toe om bijvoorbeeld de wijkzuster weer terug te halen”. Uit onderzoek blijkt dat de inzet van wijkverpleegkundigen ‘nieuwe stijl’ niet alleen tot grotere tevredenheid van de gebruiker leidt, maar ook tot lagere kosten (Consumentengids van de Consumentenbond, januari 2013). “Het Groene Kruisgebouw aan de Julianastraat te Benthuizen is een uitgelezen locatie van waaruit zorg in de breedste zin van het woord, georganiseerd kan worden”, aldus Lidie Voorend.