h

De andere hoeksteen

6 november 2013

De andere hoeksteen

Voor de SP is de buurt (of wijk) de andere hoeksteen van de samenleving. In de buurt help je met z'n allen elkaar. Het neoliberale beleid van de VVD en PvdA heeft er voor gezorgd dat de menselijke maat uit het oog is verloren. De hoogste tijd om dat terug te pakken.

Voorzieningen in de buurt
Winkels, banken, postkantoor, bibliotheek en cultuur dragen allen bij aan een levendige buurt. Deze voorzieningen kunnen de anonimiteit in de buurt verminderen. Alleen als mensen elkaar kennen en tegenkomen kan de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid voor de wijk of buurt groter worden. Een bank (of pinautomaat) of winkel om de hoek kan voor mensen die minder mobiel zijn het verschil betekenen tussen zelfstandigheid of afhankelijk zijn. Natuurlijk is niet alles in de buurt; ziekenhuisvoorzieningen, winkels of het strand. Daarom is ook een andere voorziening in de buurt belangrijk namelijk mobiliteit.

Weg uit de buurt
De buurt moet bereikbaar zijn. Naast goede voorzieningen voor fietsers en automobilisten (een goed en veilig wegennet en voldoende ruimte om te parkeren) speelt ook het openbaar vervoer een belangrijke rol. Openbaar vervoer in de buurt is onmisbaar, voor jongeren, ouderen, gehandicapten en mensen zonder auto.

Buurtcentrum
Het is van belang dat er een plek in de buurt is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Waar activiteiten georganiseerd kunnen worden, buurtfeesten, bewonersavonden van de buurtwerkgroep, voorlichtingsavonden en culturele activiteiten.

Een buurt voor kinderen
Om van een buurt een levendige plek te maken of houden moet de gemeente de verantwoordelijkheid nemen om ruimte te scheppen om te leven. Te beginnen met de kinderen. Kinderen moeten de mogelijkheid hebben om veilig buiten te spelen. Het buiten spelen heeft niet alleen invloed op het individuele kind maar ook op het gezin en de leefbaarheid van de buurt. Bovendien versterkt het de betrokkenheid van ouders en kinderen bij de buurt.

De buurtondernemer
Een ondernemende buurt kan niet zonder lokale ondernemers. De winkel in de buurt heeft een belangrijke functie. Het is prettig dat je de boodschappen om de hoek kunt doen maar dat is niet het enige. De winkel heeft ook een sociale functie en is soms de praatpaal van de buurt.

Onze voorstellen zijn onder andere:

  • Niet een paar grote MFA's (multifunctionele accommodaties)  maar veel kleinere buurthuizen. Beheerd door vrijwilligers en niet door Participe. Met een eigen budget en verantwoordelijkheid.
  • We ondersteunen onze vrijwilligers.
  • Ten minste 3% van de oppervlake van woongebieden moet worden bestemd voor speelruimte.
  • Ook voor ondernemers komt er een huurcommissie waar zij kunnen aankloppen als de huur van hun pand na afloop van het contract of herstructurering ineens sterk stijgt.
  • Geen Bib+ (of Cultuurhuis) maar meer bibliotheken in de wijken.
  • Wij maken ons hard voor fijnmazig openbaar vervoer in de nieuwe gemeente.
  • Het buurtcentrum wordt de spil voor buurtactiviteiten.
  • Onze wethouders houden regelmatig (ten minste 2 x per maand) spreekuur in de buurten. Informatiemarkten en commissievergaderingen ook bij toerbeurt in de wijken.

Meer standpunten van de SP kunt u vinden op onze site in de linker kolom onder verkiezingsprogramma.

Als voor u het behoud van de lokale voorzieningen belangrijk is kies dan op 13 november voor een verantwoord en sociaal beleid. Stem SP en help lijst 8 aan 8 zetels.

Reactie toevoegen

U bent hier