h

Reactie SP in de Raad op Herinrichting Maatschappelijk Domein

26 april 2015

Reactie SP in de Raad op Herinrichting Maatschappelijk Domein

Foto: SP

"Het is de SP duidelijk dat de herinrichting van het maatschappelijke domein louter en alleen voortkomt uit de keuze om 4 miljoen te bezuinigen op cultuur, sport en welzijn", aldus het raadslid Lidie Voorend. Lees hieronder de bijdrage van Lidie Voorend tijdens de besluitvormende raadsvergadering over het maatschappelijk domein. 

"Verenigingen en organisaties moeten in hun subsidieaanvragen slimme teksten gaan opnemen over ‘wat zij gaan doen aan gezonde leefstijl, talentontwikkeling & opgroeien en ontwikkelen’, want daarop gaat de gemeente hun aanvragen beoordelen.

Het is de SP duidelijk dat de redenen hiervoor liggen in het feit dat er enorm bezuinigd wordt op het sociale domein en dat nu de gaten en de tekorten dáár vooral worden afgewimpeld naar de honderden vrijwilligers van de verenigingen en organisaties.

Op 9 april zei ik al dat de Kadernota geen visie kent. Het woord staat ook alleen maar in de kop van Hoofdstuk 1. Wanneer ik goed zoek zie ik wel staan dat ´het college meer ruimte wilt voor initiatieven van bewoners en meer zelfbeheer´, maar wie wil dat nu niet? Door de Kadernota worden verenigingen en organisaties juist beknot in hun ruimte, want zij moeten gaan voldoen aan allerlei maatschappelijke opdrachten. Het is dus een top-down beleid en gaat geheel voorbij aan de gigántische maatschappelijke inzet van de vele vrijwilligers die al jaar en dag zich inzetten voor hun gemeenschap.

Natúúrlijk is het goed om niet alle subsidies jaar in jaar uit als vanzelfsprekend te beschouwen en natúúrlijk is het goed om te zoeken naar efficiëntere samenwerkingsverbanden en het beter benutten van ruimtes. Daar kan niemand op tegen zijn. Echter, een nieuw en degelijk beleid vraagt een gedegen tijdpad om tot een gedegen uitvoering te kunnen komen.

Wanneer het college goed naar de zorgen van alle insprekers van 9 april heeft geluisterd en hun brieven heeft gelezen, dan kan het college maar tot één conclusie komen en dat is:

Verenigingen en organisaties zijn absoluut bereid om heel kritisch naar al hun oude vertrouwde werkwijzen te kijken, staan ook open voor allerlei nieuwe initiatieven, maar vinden het tijdpad waarin alle hervormingen moeten plaatsvinden véél te krap. Het tijdpad is niet alleen onrealistisch kort, maar draagt ook het gevaar van ongewenste neveneffecten in zich, zoals bv afhakende sponsoren en kapitaalvernietiging (bv. Expertise).

Afijn, tussen 13 mei en 1 juli kunnen partijen hun subsidieaanvragen indienen. Dat zijn 6 weken waarin óók (citaat) een aantal bijeenkomsten wordt georganiseerd om te praten over de maatschappelijke effecten op gebiedsniveau en de beoogde samenwerking. Aldus de Raadsbrief van 21 april jl. Er blijft feitelijk dus véél minder tijd over dan die 6 weken om zich te richten naar de nieuwe subsidiecultuur en een bijbehorende nieuwe bedrijfsvoering. En vergeet nog steeds niet dat dit allemaal uitgevoerd moet worden door vrijwel alleen maar vrijwilligers met een volle agenda.

In dezelfde brief staat ook dat in de 2e of 3e week van september een tussenbericht wordt verstuurd met informatie over de stand van zaken naar de aanvragers. Wat gebeurt er in hemelsnaam in de tussenliggende 2,5 maand? Ik stel voor dat de zomervakanties van de betrokken ambtenaren worden opgeschort.

Een beter alternatief heb ik verwoord in mijn amendement. Neem voor het hele proces een extra jaar. Dan komt de continuïteit van projecten en activiteiten niet in gevaar, kunnen er fatsoenlijke termijnen gehanteerd worden voor het inhuren of ontslaan van personeel en kunnen álle partijen zich netjes voorbereiden op de grote subsidie-omslag."

-Lidie Voorend

Reactie toevoegen

U bent hier