h

Niet plaatsten verkiezingsborden Alphen aan den Rijn onbegrijpelijk

7 maart 2016

Niet plaatsten verkiezingsborden Alphen aan den Rijn onbegrijpelijk

Foto: Harre van der Nat

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten om voor het referendum over de Nederlandse goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april aanstaande geen verkiezingsborden te plaatsen.

Door het niet plaatsen van de verkiezingsborden geeft de gemeente aan het referendum over het associatieverdrag vrijwel geen aandacht te willen geven. Eerder al schrapte de gemeente 6 stembureaus.
Als de opkomst van minimaal 30% niet wordt gehaald dan hoeft de regering niets met de uitslag te doen. P raadslid Harre van der Nat ‘het lijkt wel of ook de gemeente Alphen aan den Rijn hoopt dat de opkomst zo laag mogelijk wordt’. Dat is een trieste constatering.

Verkiezingsborden langs de openbare weg worden door iedere inwoner waargenomen. Zij stimuleren kiesgerechtigden om met het referendum bezig te zijn en een standpunt te bepalen. Ook kan men via de borden achterhalen welke partijen het referendum belangrijk vinden en wat hun standpunten zijn.

De SP fractie zal burgemeester Spies oproepen om de borden alsnog te plaatsen.

Er is geen reden te bedenken waarom geen borden kunnen worden geplaatst, te meer omdat de centrale overheid voor het referendum voldoende financiële middelen aan de gemeenten  ter beschikking stelt.
Doordat er geen verkiezingsborden worden geplaatst wekt de gemeente Alphen aan den Rijn de indruk het referendum niet belangrijk te vinden.
Dat is een fout en democratisch bedenkelijk signaal.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat
kiesgerechtigden kunnen stemmen via een referendum dat door inwoners zelf is aangevraagd. De SP is geen voorstander van dit associatieverdrag. Dit omdat het de inwoners van Oekraïne niet verder helpt, het een verdrag is dat vooral over handel gaat waarbij grote
bedrijven en andere multinationals in Oekraïne een nieuwe markt zin van 35 miljoen inwoners en het verdrag de spanningen in het gebied onnodig op scherp zet.

Reactie toevoegen

U bent hier