h

Cannabis reguleren en legaliseren is de beste route volgens SP Alphen aan den Rijn

3 oktober 2016

Cannabis reguleren en legaliseren is de beste route volgens SP Alphen aan den Rijn

Foto: Michelle Grewe / flickr.com

Op 8 september is er in de commissievergadering gesproken over het gedoogbeleid en daarbij specifiek het VNG rapport 'failliet van het gedogen'. Wij zijn van mening dat regulering en legalisering de enige oplossing is voor de problematiek die samenhangt met het gedoogbeleid. Omdat er landelijk momenteel geen stappen worden ondernomen in deze richting pleitte raadscommissielid Iris van de Kolk, namens de SP, ervoor dat de gemeente Alphen aan den Rijn het manifest 'joint regulation' ondertekend. Dit manifest roept op tot fundamentele veranderingen in het cannabisbeleid en voor het reguleren van de achterdeur.

Waarom wil SP Alphen aan den Rijn dit? Wij onderschrijven de conclusies van het rapport van de VNG. Hierin komt duidelijk naar voren dat het huidige beleid de gemeentes niet in staat stelt om zicht te houden op de teelt en ook deels de verkoop. Raadscommissielid Iris van de Kolk zegt hier het volgende over: 'Momenteel hebben we totaal geen zicht op de wietteelt en voor een deel ook niet op de verkoop. Hierdoor hebben wij als gemeente last van cannabis gerelateerde criminaliteit die gewoon te voorkomen is. We weten momenteel ook niet wat de kwaliteit is van de cannabis die onze inwoners consumeren en of hier mogelijk schadelijke stoffen in zitten. Dit vormt een ernstig en direct gevaar voor de gezondheid van onze inwoners.'

Volgens de SP is het door middel van regulering ook mogelijk om duidelijke voorlichting te geven op scholen omtrent cannabis gebruik. Daarbij is het belangrijk om te voorkomen dat kwetsbare groepen toegang hebben tot cannabis en alleen door regulering kan hier toezicht op worden gehouden. Van de Kolk voegt hieraan toe: 'Het is niet meer van deze tijd om nog te denken dat alleen 'gekke Gerard van om de hoek' af en toe een jointje opsteekt zoals het geval was in de begintijd van het gedoogbeleid, dat al meer dan vijftig jaar geleden is ingevoerd. Inmiddels gebruikt 5 procent van de nationale bevolking regelmatig cannabis volgens de cijfers van de rijksoverheid van 2015. Dat komt erop neer dat er in onze gemeente alleen al ongeveer 5400 regelmatige cannabis gebruikers zijn. We moeten dan ook een open conversatie hierover voeren met elkaar ten behoeve van al onze inwoners.'

De problematiek is weliswaar minder groot dan in andere gemeentes, maar dat er problemen zijn en sprake is van criminaliteit is reden genoeg om het aan te moeten pakken. Het college geeft in haar reactie ook aan dat recentelijk nog een bedrijfspand voor 6 maanden is gesloten na het aantreffen van een hennepkwekerij. De problematiek is ook voor Alphen aan den Rijn actueel.

In tegenstelling tot de SP is het college er niet voor om zich aan te sluiten bij het manifest 'joint regulation' terwijl dit juist de voortvarendheid van onze gemeente kan laten zien omtrent het gezamenlijk toewerken naar een cannabiswet. De SP ziet dit dan ook als een gemiste kans en dringt er op aan dat de gemeente dit zo spoedig mogelijk alsnog doet. Daarbij zou Alphen aan den Rijn ook een perfecte kandidaat zijn volgens de SP voor het legaliseren van de cannabis keten juist vanwege de relatief kleine omvang van de cannabis gerelateerde problematiek binnen onze gemeente. De SP is dan ook van mening dat zodra het volgende kabinet hier ruimte voor biedt dat wij onze gemeente op de frontlinie moeten positioneren om het cannabis beleid te verbeteren.

Reactie toevoegen

U bent hier