h

SP: Onderzoek naar uitbreiding Archeon van start

27 januari 2017

SP: Onderzoek naar uitbreiding Archeon van start

Foto: Iris van de Kolk / SP Alphen aan den Rijn

In de raadsvergadering van donderdagavond 26 januari is besloten dat naast een toekomstvisie op Archeon specifiek wordt gekeken naar een uitbreiding die het mogelijk maakt om het scheepvaartmuseum op de voor Archeon gewenste plek te plaatsen. Het onderzoek focust zich verder op de ontsluiting en eventuele toekomstige uitbreiding naar de volkstuinen. Wij zijn blij met de toezegging van de wethouder en het bijna raadsbreed besluit.

Zowel Raadslid Harre van der Nat als raadcommissieleden Iris van de Kolk en Onno Uittenbogaard hebben zich intensief met het onderwerp bezig gehouden. De SP ziet het Archeon als een belangrijke culturele en educatieve waarde, maar ook als een Alphens icoon. Het was belangrijk voor ons om samen met GroenLinks, RijnGouweLokaal en de PvdA het initiatief te nemen om de impasse te doorbreken waarin dit onderwerp zich bevond. Door met alle partijen open het gesprek aan te gaan is het gelukt om een resultaat te behalen waar iedereen zich in kan vinden.

Raadslid Harre van der Nat is voorzichtig positief over de toekomst: ‘Met de toezegging van de wethouder en de steun van de raad kan Archeon nu bewijzen dat de manier waarop zij willen uitbreiden de juiste is. Een kans die ze verdienen.’ Ook Iris van de Kolk en Onno Uittenbogaard zijn blij met het resultaat: ‘Uit de gesprekken met Archeon en het bekijken van de situatie bleek voor ons de noodzaak van de extra strook grond voor het scheepvaartmuseum in plaats van twintig woningen op die plek. Nu kan Archeon dat dus gaan bewijzen.’

Onderzoek naar verplaatsing van Archeon is tot ieders genoegen van de baan. Van de Kolk: ‘Een onderzoek naar verplaatsing zou slechts uitwijzen dat het te duur is. Daarbij was Archeon hier geen voorstander van.’ Verdere ontwikkelingen omtrent Archeon en omgeving zullen wij in de gaten houden.

Reactie toevoegen

U bent hier