h

SP Alphen op bezoek bij ambulancepost: 'Geen enkele steun voor marktwerking in de ambulancezorg'.

22 mei 2017

SP Alphen op bezoek bij ambulancepost: 'Geen enkele steun voor marktwerking in de ambulancezorg'.

Foto: Iris van de Kolk

Dat de medewerkers in de ambulancezorg zich niet willen lenen voor een onzekere toekomst in handen van marktpartijen bleek niet alleen uit een onderzoek dat de SP landelijk hield. Het was namelijk ook de uitkomst van het gesprek dat de SP Alphen aan den Rijn had met een aantal medewerkers van de Alphense ambulancepost.

SP afdelingsvoorzitter Iris van de Kolk en SP fractievoorzitter Harre van der Nat brachten een bezoek aan de ambulancepost Alphen aan den Rijn en namen taart mee voor de aanwezige hulpverleners. Daarna volgde al snel een gesprek over de zorgen die zij hebben over de zoveelste poging van het kabinet om de ambulancezorg te privatiseren en te verkopen aan de hoogste bieder.

Harre van der Nat: 'Met de gezondheid van mensen en de inzet van deze belangrijke hulpverleners moet je niet willen stunten. Er is geen enkele reden om de ambulancezorg weg te halen bij de overheid en om een winstoogmerk de maatstaf te laten worden.'

Uit het door de SP gehouden ‘bliksemonderzoek’ blijkt, naast het afwijzen van de marktwerking en winstuitkering door 92% van de personeelsleden, onder andere het volgende:

  • Dat 89% van de ambulancemedewerkers vindt dat de ambulancezorg een publieke dienst zonder winstoogmerk moet zijn.
  • De regie moet volgens 74% liggen bij de overheid.
  • Dat 75% van de respondenten van mening is dat de ambulancezorg ook in de toekomst moet gaan over zowel de spoedeisende als de geplande ritten.
  • Daarnaast is 88% van mening dat de ambulancezorg zich niet leent voor aanbestedingen.

Iris van de Kolk: ‘De ambulancemedewerkers zijn ook niet gek. Zij zien via de media wat er in andere landen gebeurd als je wel marktwerking toelaat in de ambulancezorg. Dat gaat niet alleen ten koste van banen, maar vooral ook de overlevingskansen van mensen in medische nood. De hulpverleners houden hun hart vast.’

De SP zal zich samen met de ambulancemedewerkers op alle mogelijke manieren verzetten tegen de marktwerking in de ambulance zorg. Daarbij zal de SP in de Tweede Kamer zich inzetten voor een permanente wet – een die de ambulancedienst als een publieke dienst behoudt, wel te verstaan. Dinsdag 23 mei om 15:30 debatteert kamerlid Lilian Marijnissen in de Tweede Kamer over de toekomst van de ambulance zorg.

Het debat in Den Haag bijwonen? Dat kan! Mail dan naar: spoedzorg@sp.nl

Reacties

In de gezondheidszorg hoort geen marktwerking te zijn. Het moet collectief. Zoals de SP voorstelt. Bulthuis.

Reactie toevoegen

U bent hier