h

Alphens college beantwoordt vragen SP bevestigend: Gasboringen in Groene Hart onwenselijk

15 juni 2017

Alphens college beantwoordt vragen SP bevestigend: Gasboringen in Groene Hart onwenselijk

Foto: Harre van der Nat / nvt

In mei hadden wij raadslid Harre van der Nat en commissielid Iris van de Kolk vragen gesteld rondom de kwestie dat onder andere in Woerden er plannen waren van Vermillion Energy om te gaan boren naar gas in het Groene Hart. Het is daarbij ook niet het enige beoogde boorveld. Zowel in de gemeente Haastrecht als de gemeente Gouda zijn er plannen voor gasboringen. Die laatste gemeente heeft zich hier middels een door de gehele raad aangenomen motie van SP Gouda tegen uit gesproken en de gemeenteraad van Woerden is ook volop in verzet gekomen onder leiding van de SP afdeling daar. Dat betekent echter niet dat het gevaar geweken is.

Gezien de desastreuze gevolgen die de jarenlange gasboringen gehad hebben voor de provincie Groningen waren wij hier niet blij mee en trokken aan de bel bij het Alphense college. Het beoogde boorveld ligt immers hemelsbreed ongeveer twintig kilometer van onze gemeente en voor een aardbeving is dat een afstand van niks.

Onze schriftelijke vragen en de antwoorden hierop luiden als volgt:

1. Is de gemeente op de hoogte van de zaak van de gemeente Woerden tegen Vermillion energy? Zo ja, hoe denkt het college hierover?

Ja, de gemeente is op de hoogte. Het betreft het gebied nabij Woerden, het gas- en olieveld Papekopveld.

2. Is er onafhankelijk onderzoek geweest naar de mogelijke gevolgen voor de gemeente Alphen aan den Rijn wanneer in de nabije omgeving naar gas wordt geboord? Zo nee, waarom niet en gaat het college dit alsnog doen? Laat het college in een dergelijk onafhankelijk onderzoek ook de publieke veiligheid, het algemeen belang en de ecologische gevolgen voor onze gemeente en het Groene Hart meenemen?

Nee, er is geen onafhankelijk onderzoek uitgevoerd. Tot op heden is er geen aanleiding (geweest) om een onderzoek uit te laten voeren. Het college kiest er nu niet voor om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren mede door de toezegging van minister Kamp dat, -indien er een nieuw winningsplan wordt opgeleverd-, er een risicoanalyse dien te worden uitgevoerd. Citaat uit deze toezegging (dd.21-4-2015, DGETM-EM / 15054665)

“Het in 2009 goedgekeurde winningsplan van NPN is niet meer actueel. Op grond van artikel 34 van de Mijnbouwwet moet Vermilion het winningsplan actualiseren, mocht zij tot winning over willen gaan. Voor dit gewijzigde winningsplan zal ik (red. ik = minister Kamp) opnieuw een instemmingsbelsuit moeten noemen, waarbij ik mij laat adviseren door SodM, TNO en de Tcbb. Mocht Vermilion een gewijzigd winningsplan indienen, dan zal ik dit behandelen conform de wijze die ik uiteen heb gezet in de kabinetsreactie op het OVV-rapport over de gaswinning in Groningen (Kamerstuk) Dat betekent dat ik bij een eventueel gewijzigd winningsplan zal opleggen dat er een risicoanalyse wordt uitgevoerd. Ook zal ik de provincie en gemeenten (Woerden, Bodegraven Reeuwwijk en Oudewater) betrekken in de advisering over het gewijzigde winningsplan.”

3. Deelt het college van B&W de mening van de gemeente Woerden dat gasboringen in het Groene Hart, een zeer belangrijk natuurgebied waar Alphen aan den Rijn zich middenin bevindt, totaal ongewenst zijn in het kader van een veilige leefomgeving en mogelijke ernstige gevolgen voor de natuur?

Ja, die mening deelt het college van B&W.

4. Gaat de gemeente stelling nemen, zoals het publiekelijke verzoek is, tegen gasboringen in de gemeente of het Groene Hart an sich ofwel door Vermillion energy dan wel door andere bedrijven?

Het college van B&W sluit zich aan bij de regionale opstelling dat gasboringen ongewenst zijn binnen het Groene Hart.

5. Heeft er al overleg plaatsgevonden met het college van B&W van Woerden of gaat de gemeente nog in overleg? In het laatste geval binnen welk termijn gaat dit gebeuren?

In de afgelopen twee jaren heeft dit onderwerp niet op de agenda van het bestuurlijk overleg Alphen-Gouda-Woerden gestaan. De verantwoordelijk wethouder heeft contact opgenomen met zijn college (Dhr. H. Haring) in Woerden. Tijdens dit onderhoud is navraag gedaan naar de stand van zaken en steun uitgesproken.

De SP is blij dat het college onze mening deelt en het boren naar gas net zoals wij onwenselijk heeft verklaard. Van der nat: "Wij zullen deze zaak op de voet blijven volgen en vervolgstappen ondernemen binnen en buiten de raad wanneer wij dit nodig achten." Van de Kolk vult aan: "Wij zien dit dan ook vooral als een eerste stap.".

Reactie toevoegen

U bent hier