h

SP: geen wijziging dienstregeling buslijn 169

31 augustus 2017

SP: geen wijziging dienstregeling buslijn 169

Foto: SP

De SP in Alphen aan den Rijn wil dat buslijn 169 ook in de toekomst dezelfde route blijft rijden. De voorgestelde wijziging in de dienstregeling moet van tafel. De SP zal niet alleen het college oproepen om vervoerder Arriva te vragen de voorgestelde wijziging niet door te voeren. Ook zullen er op zaterdag 2 september langs de route van buslijn 169 leden van de SP op zoveel mogelijk haltes in gesprek gaan met reizigers.

Onbegrijpelijk
Waarom een veel gebruikte en goede busroute wijzigen? SP fractievoorzitter Harre van der Nat begrijpt daar niets van: 'Deze lijn verbindt niet enkel de steden Alphen aan den Rijn en Leiden met de tussenliggende dorpen, maar zorgt er ook voor dat ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkels en scholen bereikbaar blijven'. Niet alleen forenzen maken gebruik van deze buslijn ook veel schoolgaande kinderen en studenten zijn afhankelijk van deze route. Daarnaast is het voor veel ouderen vaak de enige manier om de stadscentra met voorzieningen zoals bibliotheek en winkels te bereiken. De door de vervoerder voorgestelde extra overstap kost niet alleen onnodig tijd maar is vooral ook voor ouderen een stevige opgave.

Marktwerking
Een vervoerder, zoals bij buslijn 169 Arriva, heeft een ontwikkelingsbeding. Met andere woorden zij is alleen verplicht een bepaald aantal uren te rijden. En mag speculeren om meer winst te halen en een betere marktpositie te krijgen. Deze marktwerking is oogluikend toegestaan door een meerderheid van de politieke partijen. Alleen als de reizigers zich organiseren zal de directie van Arriva zich gevoelig tonen.

Reactie toevoegen

U bent hier