h

Sloop dreigt voor Rietveldwoningen Reeuwijk

28 november 2017

Sloop dreigt voor Rietveldwoningen Reeuwijk

Foto: SP

Woningbouwvereniging Reeuwijk heeft in oktober bekend gemaakt dat de Rietveldwoningen ontworpen door de beroemde architect Gerrit Rietveld gesloopt worden. Dit is een historische vergissing, de SP ziet daarom liever dat deze woningen gerenoveerd worden.

Op dit moment dreigen 46 van de 54 woningen gesloopt te worden voor 75 nieuwbouwwoningen. Slechts acht Rietveld huizen blijven dan overeind. Dit is wat de SP betreft zeer onwenselijk en al helemaal in het jaar van de Stijl, het kunstgenre waarbinnen Rietveld opereerde en zijn kunst uniek maakte. Gerrit Rietveld is een van de meest beroemde meubelmakers en architecten van Nederland uit de 20e eeuw. Tijdens zijn carrière heeft hij in totaal drie sociale woningbouw projecten ontworpen. Ondanks dat de Reeuwijkse woningen door een renovatie in 1997-1980 aan de buitenkant behoorlijk zijn verandert, is het Rietveld karakter wel grotendeels behouden gebleven. Daarom vindt de SP het behoud hiervan noodzakelijk, ook vanwege het feit dat de bewoners zelf willen dat de woningen behouden blijven. Natuurlijk is er ook in Reeuwijk vraag naar meer sociale woningbouw, maar deze kan ook gerealiseerd worden zonder dat dit ten kosten gaat van cultureel erfgoed waar mensen met plezier in wonen.

Het Cuypersgenootschap heeft onlangs een brief gestuurd naar de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk en roept de gemeenten op om met de woningbouwvereniging in gesprek te gaan en te kijken naar de renovatiemogelijkheden. De SP steunt het Cuypersgenootschap hierin. Wij zien graag dat de gemeente en woningbouwvereniging hen serieus neemt in deze omdat renovatie ook echt mogelijk is voor deze woningen. Het feit er 150.000 duizend euro renovatie kosten mee gemoeid zijn zou uiteindelijk niet het obstakel moeten vormen. Om de oproep van het Cuypergenootschap en de bewoners kracht bij te zetten worden in de Tweede kamer en in de Provinciale Staten van Zuid Holland moties ingediend voor het behoud van de Rietveldwoningen. En ook de afdeling Alphen zal het genootschap en de bewoners ondersteunen waar zij kan. Want dit sociaal en cultuur historisch erfgoed slopen? Dat is bezopen!

Reactie toevoegen

U bent hier