Worden invaliden parkeerkaarten aangevraagd voor plezierritjes?
Worden invaliden parkeerkaarten aangevraagd voor plezierritjes?
Aanvragen ten behoeve van invaliden-passagiersparkeerkaarten worden veelal verzorgd door familie en mantelzorgers. Zij dragen zorg voor de invulling van het formulier, en het voldoen van de leges aan de balie van het Stadskantoor. Nadat de procedure is doorlopen wordt diegene voor wie de kaart is aangevraagd, naar werd kenbaar gemaakt, zelf geacht deze te komen afhalen op het Stadskantoor, en niet door het familielid, dan wel de mantelzorger, met als reden dat de aanvrager wel vanwege het gebruik van de kaart naar elders kan reizen. Volkomen ten onrechte wordt gesuggereerd dat de kaart feitelijk wordt aangevraagd voor plezierritjes. Een dergelijke opmerking kwetst de veelal zeer hulpbehoevende aanvrager.
Inmiddels is echter wel gebleken dat sinds medio juni 2017 een familielid of mantelzorger onder voorwaarden gemachtigd kan worden om de kaart af te halen.
Passagierskaarten worden in vele gevallen niet regelmatig gebruikt, vaak slechts incidenteel, en kan deze bijvoorbeeld van pas komen bij bezoeken aan een ziekenhuis. Het gaat om aanvragers die zich buiten de deur niet meer zelfstandig
voortbewegen. Door de bredere parkeerplaatsen kunnen rolstoelgebruikers veilig in- en uitstappen, en worden andere weggebruikers niet gehinderd.
Daar waar de afdeling Burger Zaken de aanvraag van ID kaarten voor dezelfde inwoners aan huis regelt, een zeer gewaardeerde service, wordt ten behoeve van invaliden passagierskaarten binnen dezelfde gemeente een volstrekt ander, feitelijk ontmoedigend beleid gevoerd. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.
Dit heeft aanleiding gegeven om over het voorgaande vragen aan de wethouder te stellen.
Bert Lekx
Raadslid
- Zie ook:
- Fractie
Reactie toevoegen