h

Gemeente slaat compleet de plank mis met cultuurvisie

12 mei 2019

Gemeente slaat compleet de plank mis met cultuurvisie

Foto: Iris van de Kolk

Tijdens de commissie vergadering over het sociaal en maatschappelijke domein van donderdag 9 mei is de cultuurvisie van gemeente Alphen aan den Rijn besproken. Voor de SP is cultuur erg belangrijk omdat het bij uitstek iets is wat mensen van alle lagen van de samenleving bijeen kan brengen. Echter slaat de cultuurvisie de plank compleet mis, SP-raadslid Iris van de Kolk had er het volgende over te zeggen: “Toen ik als socialist en cultuurwetenschapper wist dat de cultuurvisie eraan kwam was ik zeer geïnteresseerd en geïntrigeerd. Inmiddels is die interesse omgeslagen in pure teleurstelling en verbazing over de slechte staat van dit voorstel en de onderliggende visie.”

De cultuurvisie gaat voornamelijk over de volgende drie ambities: kennismaking met cultuur, een aantrekkelijke gemeente worden door culturele bloei en sterker door samenwerking. “In essentie is hier niks mis mee. Echter blijft het gehele stuk steken in algemeenheden en weet niet uit te leggen wat de intrinsieke waarde is van alle kunst en cultuur die deze gemeente rijk is en dat terwijl er vele voorbeelden zijn. Er is dan ook geen werkelijke visie die onderbouwt is met cijfers of een duidelijke weergave van waar het geld heen gaat en waarom. De gehele financiële paragraaf beslaat ook nog geen kwart pagina van de gehele cultuurvisie” aldus van de Kolk.

Een anderen tegenvaller is dat er geen geld beschikbaar is voor de Cube, Stichting Max of het Flora gebouw, terwijl dit essentiële culturele instellingen zijn. Wat het helemaal krom maakt is dat er wel geld wordt vrijgemaakt voor een (onnodige) popprogrammeur, een cultuurmakelaar en het Park Theater zonder dit te onderbouwen. In deze cultuurvisie worden geen keuzes gemaakt en er is geen overzicht over welke consequenties dit financieel en maatschappelijk heeft. De SP is dus teleurgesteld omdat wij er niet van overtuigd zijn dat de Alphenaren hiermee gebaat zijn. De enige vraag die de SP dan ook heeft is hoe de wethouder dit denkt te kunnen verantwoorden.

Van de Kolk besloot haar betoog met een verzoek aan de wethouder: “de SP verzoekt wethouder Maat terug de coulissen in te gaan en met een beter plan te komen dan dit, want voor dit soort broddelwerk weigeren wij een blanco cheque van 250.000 euro te geven noch 100.000 euro aan Park Villa of 35.000 euro aan een “popprogrammeur”.’

Reactie toevoegen

U bent hier