h

Toekomst Castellum in het ongewisse

6 oktober 2019

Toekomst Castellum in het ongewisse

Foto: Iris van de Kolk

Tijdens de raadscommissievergadering van 3 oktober is gesproken over de toekomst van het Castellum. SP fractievoorzitter Iris van de Kolk: “Er is eigenlijk maar één woord dat wij als SP kunnen noemen voor het voorstel dat hier voor ligt en dat is kapitaalvernietiging. Op het moment dat je namelijk een kind met het badwater weggooit doordat je datzelfde water eerst bevuild hebt met slecht cultuurbeleid en financiële missers die keer op keer op het bordje van onze inwoners zijn komen te liggen is dat precies wat je bezigt."

De SP vroeg zich dan ook af wat wethouder Maat dacht te bereiken met een verbouwing die puur en alleen bedoeld is voor het in de verkoop zetten van dit theater? En hoe denkt hij dit uit te leggen aan onze inwoners dat hun gemeenschapsgeld verspild wordt? Hier had de wethouder geen fatsoenlijk antwoord op waardoor de meerderheid van de commissie niet alleen verbaasd was, maar ook geërgerd raakte. Zonder de juiste informatie kunnen wij namelijk geen beslissing nemen. 

Maar wat wil de SP dan wel? Van de kolk legt uit: “Wij gaan niet verbouwen voor het snelle geld dat een ondernemer binnen wil harken. En een poppodium? Dat plaatst de wethouder maar in de MAX en de Cube. Precies de twee plekken die voor weinig geld hier weer 100% geschikt voor zullen zijn. Alleen dan krijgt u van ons deze kapitaal injectie voor een kapitale investering in onze cultuursector met de daarbij behorende belofte dat de wethouder fatsoenlijk cultuurbeleid gaat voeren waarbij de theaterdirecteur mevrouw Bruinsma de vrijheid en ruimte krijgt die zij verdiend.”

Het plan is uiteindelijk doorgestuurd naar de gemeenteraadsvergadering waar het besproken zal worden. Van de Kolk eindigt: “Wij zien een mogelijke verkoop van Theater Castellum echt als kapitaalvernietiging. Wij zien ook in dat de verbouwing moet gebeuren, maar we willen eerst zekerheid dat het niet verkocht gaat worden. En als een wethouder dan zegt dat “het Castellum niet verkocht is tot het verkocht is” dan weten niemand meer waar zij aan toe is en zeker de inwoners niet.”

Reactie toevoegen

U bent hier