h

Falen van Go voor Jeugdzorg in Alphen sinds 2018

10 december 2023

Falen van Go voor Jeugdzorg in Alphen sinds 2018

Foto: ruud de vries

In Januari 2024 start Alphen aan den Rijn met de Overheids-B.V. voor de lokale jeugd- en gezinsteams en wordt afscheid genomen van Go voor jeugd.

In 2018 is Go voor jeugd opgericht als initiatief van de toenmalige CDA wethouder Han de Jager. Al kort na  de start klaagden ouders over aanzienlijke wachtlijsten en gebrek aan effectieve ondersteuning voor hun kinderen. Het rapport van de inspectie gezondheidszorg in 2021 signaleerde dat er tekortkomingen waren in de organisatie.

Het Go voor jeugd programma had als doel om de jeugdzorg in Alphen te verbeteren en te stroomlijnen. Echter, tot op de dag van vandaag zijn er problemen die niet te negeren zijn. Ouders van kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg melden onacceptabel lange wachtlijsten, waardoor de benodigde hulp vertraging oploopt.

Het initiatief was bedoeld om een systeem te creëren, waarin de behoeften van de jeugdigen en hun families centraal zouden staan. Helaas is dit niet gelukt. Ouders uiten hun frustraties over de moeite die ze moeten doen om passende zorg te krijgen voor hun kinderen, wat resulteert in spanningen en verergering van de problemen.

Nu moeten we echter de balans opmaken, met name wat betreft de ontoereikende capaciteit om de groeiende vraag naar jeugdzorg in Alphen aan te kunnen. De wachtlijsten zijn niet alleen langer geworden, maar er is ook sprake van een gebrek aan transparantie in het proces, wat bijdraagt aan de frustratie van ouders. In sommige gevallen gaat het letterlijk om hulp om te blijven leven en zelfdoding te voorkomen.

Per 1 januari wordt het contract met Go voor jeugd beëindigd en start er een nieuwe organisatie voor jeugdzorg in Alphen aan den Rijn op initiatief van VVD wethouder Anouk Noordermeer met een focus op het verminderen van wachtlijsten en het verbeteren van de toegankelijkheid van jeugdzorg,.

Het welzijn van de jeugdigen en hun families hangt af van een doortastende aanpak en ruime financiering om ervoor te zorgen dat jeugdzorg in Alphen aan den Rijn daadwerkelijk het verschil maakt waarvoor het bedoeld is.

De SP juicht het initiatief toe maar zal de ontwikkeling kritisch blijven volgen

Reactie toevoegen

U bent hier