h

SP stelt artikel 36 vragen over verwarde personen

4 juni 2015

SP stelt artikel 36 vragen over verwarde personen

Foto: Bert Nollen

Door de landelijke bezuinigingen op de GGZ ziet men in de pers steeds meer meldingen van een toename van verwarde personen op straat. Dit is niet alleen voor de personen in kwestie een drama maar zeker ook voor hun (directe) omgeving. In sommige gevallen is de openbare orde en veiligheid in gevaar geweest. Reden genoeg voor fractievoorzitter Ronald Geurts om inzicht te vragen in de Alphense situatie.

Ronald Geurts stelt de volgende artikel 36 vragen aan het college:

  • Kunt u aangeven hoeveel incidenten met verwarde personen er in de eerste 5 maanden van 2015 in de gemeente Alphen aan den Rijn zich hebben afgespeeld. Graag een uitsplitsing hiervan naar gemeentelijke kern en de door de gemeente ondernomen actie.
  • Kunt u aangeven hoeveel dat er in dezelfde periode in 2014 zijn geweest en het totaal aantal incidenten rond verwarde personen in 2014 aangeven. Ook hier graag weer een uitsplitsing naar kernen en ondernomen actie.
  • In hoeverre is de openbare orde bij deze incidenten in gevaar geweest?
  • Als een inwoner van Alphen aan den Rijn verplicht, via bijvoorbeeld een IBS of een RM, in een kliniek wordt opgenomen wat betekent dat dan voor zijn eventuele bijstandsuitkering. Loopt deze door tijdens de opname of wordt deze gedurende de opname periode stopgezet? Indien deze wordt stopgezet op welke gronden gebeurt dat dan?
  • Neemt de gemeente in geval van een IBS of RM pro-actief contact met de familie op om hen via bv WMO ondersteuning aan te bieden of wacht men een ondersteuningsverzoek van de familie af? Graag dit antwoord toelichten met bv een beknopte beschrijving van de procedure.
  • Hoe zijn de contacten met de lokale GGZ organisaties? Heeft u regelmatig overleg met de GGZ? Zo ja, wat is de frequentie van het overleg en is tijdens uw overleg de problematiek rond verwarde personen aan de orde geweest en wat is daar uitgekomen? Zo nee waarom is er geen regelmatig overleg?

Reactie toevoegen

U bent hier