h

SP stelt vragen over mogelijke onrechtmatige controle inwoners via sociale media

19 mei 2021

SP stelt vragen over mogelijke onrechtmatige controle inwoners via sociale media

Foto: SP

SP Fractievoorzitter Iris van de Kolk heeft aan het college van B&W vragen gesteld over mogelijke onrechtmatige controle van inwoners via sociale media.

Uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt dat gemeenten Facebook-groepen, Twitter-profielen en andere sociale media in de gaten houden. Uit dat onderzoek blijkt dat gemeenten ter controle op ongeoorloofde wijze informatie verzamelen over inwoners. Recentelijk is hierover in diverse media gepubliceerd. Bij de onderzochte werkwijze gaat het niet alleen om het nagaan of er mogelijk rellen of demonstraties gaan plaatsvinden, maar worden ook inwoners die gebruik maken van de bijstand of zijn gevlucht voor oorlogsgeweld op deze wijze gecontroleerd. De SP vindt dit een grove inbreuk op de privacy. Daar komt nog eens bij dat gemeenten dit wettelijk gezien niet mogen doen. Van de voor het onderzoek ondervraagde ambtenaren antwoordt 95% dat speurwerk op sociale media gebeurt en 54% geeft aan dat dit ook gebeurt zonder dat er beleid aanwezig is of een protocol. De SP wil weten of binnen de gemeente Alphen aan den Rijn ook op deze ongeoorloofde manier wordt gewerkt.

Fractievoorzitter Iris van de Kolk: “Wij willen weten of de gemeente Alphen aan den Rijn heeft meegewerkt aan het onderzoek en of er in Alphen aan den Rijn gewerkt wordt op een manier die niet is toegestaan”. Volgens van de Kolk zou dat een grove schendig van de rechten van de  inwoners zijn. “Een dergelijk werkwijze is niet alleen onrechtmatig, maar zou ook geen recht doen aan het feit dat de gemeente Alphen aan den Rijn zegt transparant te willen zijn. Van de Kolk stelt verder: “Vooralsnog willen wij uitgaan van de goede intenties van het college. Maar, als blijkt dat ook in onze gemeente op een onrechtmatige manier informatie over inwoners wordt verzameld, dan willen wij als SP dat dit direct stopt. Wij hebben geen behoefte aan een overheid die uitgaat van wantrouwen ten opzichte van haar inwoners en die zich gedraagt als ‘Big Brother’. De toeslagenaffaire is nog niet eens afgerond en dan rollen wij in Nederland al in de volgende affaire? Nee, dat kan echt niet!”. Van de Kolk vervolgt: “Wij staan als SP voor een samenleving die respectvol een eerlijk met mensen omgaat. Dat geldt op alle niveaus van de samenleving. Dus ook in de gemeente Alphen aan den Rijn”.

Reactie toevoegen

U bent hier