h

SP pleit voor invoering voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw

3 december 2021

SP pleit voor invoering voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw

Foto: SP

De SP ziet dat de woningcrisis alleen maar erger wordt en wil daarom graag voorrang geven aan Alphense starters bij nieuwbouwwoningen tot de NHG-grens van 355.000 euro. SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk: ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen uit onze eigen gemeente niet continue achter het net vissen. Daarom willen we, zodra het wetsvoorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren is ingevoerd, zorgen dat 30 procent van de betaalbare nieuwbouwwoningen naar onze inwoners gaat. Daarom dienen we de komende raadsvergadering bij de woonvisie hier al een motie voor in.’

Wat de SP betreft wordt deze maatregel onderdeel van een pakket aan voorstellen dat wij hebben gedaan. Niet alleen nieuwbouwwoningen zijn hierbij een belangrijke pijler, maar al eerder hebben wij voorgesteld om een opkoopbescherming in te voeren om beleggers en vastgoedcowboys te weren van onze woningmarkt, wat toegezegd is door wethouder van As, maar vervolgens tot ons ongenoegen nog niet is uitgevoerd. Daarom dienen we ook daarvoor opnieuw een voorstel in. Daarnaast willen wij als SP dat er meer woningbouwlocaties worden onderzocht waar betaalbaar gebouwd kan worden zonder verlies van ons kostbare groen, waaronder de locatie Oostkanaalweg en in de dorpen. Van de Kolk vervolgd: ‘We moeten als gemeente het maximale doen om mensen aan een huis te helpen. Dat is nu nog niet het geval, maar als SP gaan we er vol voor om daarvoor te zorgen. Wij hebben de plannen, wethouder van As hoeft ze alleen nog uit te gaan voeren.’

Reactie toevoegen

U bent hier